Ste zástancami klasického spôsobu umývania riadu? Potom určite viete, že pri jeho umývaní pod tečúcou vodou plytváte zbytočne nielen čím ďalej vzácnejšou pitnou vodou, ale tiež peniazmi. Šetrnejším variantom je preto umytie riadu v napustenom dreze.
OPLACHOVAŤ ALEBO NEOPLACHOVAŤ PROSTRIEDOK Z RIADU?
Aby sa celý proces umývania v zazátkovanom dreze nezmenil na nehygienický kúpeľ riadu vo vode obohatenej o zvyšky jedla, mali by sme pri ňom dodržiavať určité zásady. Prvá z nich je odstrániť čo najdôkladnejšie hrubé nečistoty z riadu ešte predtým, než ho vôbec dáme do drezu. Najlepšie do odpadkového koša. Druhým pravidlom je postupovať od najmenej špinavého riadu, obvykle pohárov a hrnčekov, k viac znečistenému, teda mastným tanierom, hrncom a pod.
V prípade veľkého znečistenia vody je nutné ju samozrejme v priebehu umývania vymeniť. Ak takto postupujete, tie prvé kusy riadu je možné neoplachovať. Dodržujte ale dávkovanie, inak vám umývací prostriedok a pena z neho bude na povrchu zasychať. Keď začnete umývať špinavšie kusy, oplachujte, pretože je nutné umyť hrubú špinu.
UŽ NAŠE BABIČKY SI VEDELI RADY
Mohlo by sa to zdať zbytočné, ale nie je tomu tak. Spomeňte si, ako už naše mamičky a babičky mali vo svojich kuchyniach dva ,,lavóry“ – jeden, v ktorom sa riad umýval, a druhý, v ktorom sa riad oplachoval od zvyškov jari a špinavej vody, ktorá pri umývaní zostala na riadoch. V moderných kuchyniach dva drezy už obvykle nenájdeme, takže by ste riad mali od všetkých zvyškov umývacieho prostriedku a špinavej vody zbaviť podľa zásad vyššie.
I ŠETRNÝ UMÝVACÍ PROSTRIEDOK DÔKLADNE UMYTE
Na oplachovanie by ste nemali zabúdať ani vtedy, ak vo svojej domácnosti používate výhrade ekologické umývacie prostriedky. Napriek tomu, že naše prostriedky na umývanie riadu sú vhodné aj na umývanie ovocia alebo zeleniny a látky v nich obsiahnuté sú maximálne šetrné, takže sa ich nemusíme báť použiť aj na riad našich najmenších, špinu z vody nezničia tak, že by sa nemuselo oplachovať vôbec.
Koniec koncov, aj vaše ranné cappuccino bude určite chutiť oveľa lepšie, ak umyjete šálku skutočne dokonale a jediná pena a farba, ktorú budete spolu s voňavou tekutinou usrkávať, bude tá mliečna.